Ads 468x60px

Thursday, 25 December 2014

Resepi Mak Su


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya doakan anda sentiasa sihat dan ceria!

Entry kali ni saya nak share sedikit resepi yang kami 'korek' dari mak su kami..hihi. So, saya tulis kat sini sebagai rujukan kami di masa akan datang..

Ok jom tengok apa resepinya.

Karipap


3 kg gandum
1 kg marjerin (cap pelangi)

*panaskan marjerin tu untuk menghasilkan karipap yang rangup.
blogger templatesblogger widgets

Wednesday, 24 December 2014

A healthy way in life

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entry kali ni saya hanya copy paste dari satu sumber (dah tak ingat copy dari mana..huhu). Dan saya rasa info ni sangat bagus untuk kita amalkan.

Info ni dalam bahasa omputih tapi faham kot sebàb bahasa dia simple jer. Malas pulak nak translate balik...hihi.

Eating Fruit on Empty Stomach


Dr Stephen Mak treats terminal ill cancer patients by an "un-orthodox" way and many patients recovered. 

blogger templatesblogger widgets

Saturday, 20 December 2014

Apa Yang Menarik di Kuala Terengganu


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya doakan anda sentiasa sihat dan ceria selalu. Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini!

Selalunya kalau tiba time cuti, mesti kawan kawan sepejabat akan bercerita ke mana destinasi percutian mereka. 

Ya lah, time ni lah orang bandar macam kami boleh lari dari hiruk pikuk kesibukan kota. 

Selalunya keluar rumah sebelum matahari keluar dan balik rumah pula matahari dah terbenam.

blogger templatesblogger widgets

Doktor Buntu Bila Migraine Suami Semakin Teruk


Assalamualaikum dan Salaam Sejahtera.

Terima kasih kerana sudi membaca tulisan di blog ini dan saya doakan anda sentiasa sihat dan ceria!

Untuk entry kali ini, saya ingin berkongsi pengalaman seorang doktor (Dr M) tentang suaminya yang mengalami penyakit migraine yang kronik.



Bila kita dengar penyakit migraine, kita mungkin rasa ia suatu penyakit yang biasa sahaja tapi hanya orang yang alaminya sahaja yang tahu betapa 'azabnya' apabila penyakit ini menyerang.


blogger templatesblogger widgets

Monday, 8 December 2014

Tips Mudah Berhenti Merokok


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Saya doakan anda sentiasa sihat dan bahagia.

Sekarang kalau nak beli barang, saya suka ke 99 speedmart. Rasa macam harga barang barang kat situ tak mahal sangat.

Satu hari masa tengah beratur nak bayar barang barang yang di beli, ternampak seorang pakcik di kaunter sebelah menghulurkan duit RM10 kepada cashier sambil memegang sekotak rokok.


Tetiba ternampak cashier memberitahu sesuatu kepada pakcik tu lalu dia mengeluarkan duit tambahan di dalam poket seluarnya. Pada firasat saya, mungkin harga sekotak rokok tu lebih dari RM10.

blogger templatesblogger widgets

Sunday, 23 November 2014

4 Jenis Makanan Yang Perlu Dielakkan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog ini.

Saya doakan anda sentiasa sihat dan bahagia.

Untuk entry kali ini, saya nak share 4 jenis makanan yang perlu dielakkan. Dan, makanan ini memang menjadi 'favourite' semua orang..huhu.


1) Mee Segera

Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? 

Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. 

blogger templatesblogger widgets

Wednesday, 19 November 2014

Master Celebration di Hotel Pullman, Putrajaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya doakan anda sentiasa ceria dan jangan lupa senyum sokmo..hihi, cakap ganu sket.

Kali ni saya nak share tentang master celebration untuk Master Firdaus dan Master Maria yang baru jer berlangsung pada 16 Nov 2014 di Hotel Pullman, Putrajaya. 



blogger templatesblogger widgets

Saturday, 15 November 2014

Annual Family Outing 2014 di Swiss Garden, Lumut


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini!

Saya doakan agar anda sentiasa sihat dan mendapat keberkatan dari Yang Maha Pencipta.

Family day 2014 di Damai Laut Resort

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bercuti secara 'percuma' oleh company. Ini lah salah satu kelebihan bila bekerja di MNRB Holdings Berhad ni...hihi.

Hotel Swiss Garden, Perak telah dipilih sebagai lokasi percutian untuk kali ini. Anda mungkin boleh ke website swissgarden untuk tahu lebih lanjut tentang hotel ni.

blogger templatesblogger widgets

40 Pelajaran dari Rasulullah SAW


Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini dan saya doakan agar anda sentiasa bahagia dan berjaya. 

Entry kali ini saya nak share tentang 40 Pelajaran oleh Nabi Muhammad s.a.w.

01. Menahan diri daripada tidur diantara waktu fajar dan ishraq, asar dan maghrib, maghrib dan isya.

02. Menghindarkan diri mendekati orang yang mempunyai bau yang kurang menyenangkan

03. Jangan tidur diantara manusia yang berkata buruk sebelum tidur.
blogger templatesblogger widgets

Wednesday, 12 November 2014

10 Tips Untuk Ibu Bapa


Assalamualaikum dan salam sejahtera!


Saya doakan anda sentiasa sihat dan ceria.
Entry kali ni saya nak share satu message yang di forward dalam group whatsaap.

Ilmu ini adalah untuk peringatan diri sendiri dan mungkin juga bermanfaat kepada anda juga.



Tips ini adalah dikongsi oleh Prof Muhaya...

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah kepadanya.
blogger templatesblogger widgets

Tuesday, 11 November 2014

Cara Tukar Mobile View Ke Web View


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya doakan anda sentiasa sihat dan ceria!
Kali ni saya nak share bagaimana untuk menukar daripada mobile view ke web view.

Thanks a lot pakcik Google sebab ajar saya bagaimana nak buat benda ni.

Jom ikut step ni.

blogger templatesblogger widgets

Saturday, 1 November 2014

Pengedar Shaklee Di Cheras


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih kepada anda kerana sudi singgah ke blog saya!

Untuk pengetahuan anda, saya adalah pengedar sah shaklee di Cheras dan kawasan sekitar. 

Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran secara percuma di Bandar Tun Razak, Bandar Sri Permaisuri dan sekitar Cheras.

blogger templatesblogger widgets

Monday, 27 October 2014

ESP memudaratkan?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Semoga anda sentiasa sihat dan ceria selalu!

Penerangan Yang Jelas


Perlu di ingatkan bahawa anda perlu berhati-hati apabila membeli sebarang supplement tambahan.

Pastikan juga anda mendapat penerangan yang betul daripada penjual/pengedar.
Ini adalah kerana produk itu mungkin akan memberi kemudaratan kepada diri instead of kesihatan.

blogger templatesblogger widgets

Saturday, 25 October 2014

Testimonial Shaklee Collagen Powder


Assalamualaikum. Saya doakan agar anda sentiasa sihat dan diberkati Allah.

Sebelum ni saya ada bercerita tentang kisah Shaklee Collagen Powder (SCP) kan? Anda boleh baca disini

So, kali ni saya nak tunjuk proof keberkesanan SCP ni plak.

Jangan fikir pompuan jer yang boleh minum SCP ni tau. Lelaki pun boleh...tak caye, cuba scroll kat bawah...hihi

blogger templatesblogger widgets

Tuesday, 21 October 2014

Rahsia Kekal Cantik dan Bertenaga





Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga anda sihat dan sentiasa ceria selalu.

Entry kali ni nak share pasal kecantikan.



Kalau di tanya semua orang nak kelihatan cantik dan muka sentiasa nampak berseri. Ala-ala, sweet seventeen gitu...hihi.

Sebagaimana yang kita semua maklum, pemakanan adalah salah satu faktor penyebab kepada kesihatan diri ni.

Cuba kita tengok nenek kita dahulu, diorang ni sihat jer. Ye lah, tengok cara pemakanan mereka..ulam-ulaman, makanan yang fresh. Tak macam kita, banyak bahan kimia dalam pemakanan kita. Setuju tak?

Sebab tu sekarang kita perlu ambil makanan tambahan/supplement untuk memastikan kita sentiasa sihat dan muka pun sentiasa cantik dan berseri-seri. Tak tua sebelum usia..huhu.

blogger templatesblogger widgets

Kisah Benar


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya doakan anda sentiasa sihat dan ceria selalu.

Entry ni sebenarnya dah lama draft tapi disebabkan ada sedikit masalah teknikal so sekarang baru boleh publish. 

Entry kali ni saya nak share tentang kisah ibadah qurban dari negara jiran. Semoga ia memberi manfaat kepada saya dann juga anda semua juga.
blogger templatesblogger widgets

Saturday, 13 September 2014

9 Tips Kreatif Bersedekah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya doakan anda sentiasa sihat dan bahagia.

Kali ni saya nak share sedikit ilmu yang saya perolehi dari seorang kawan.

Semoga ia mampu menambahkan saham akhirat kita.

Cara Untuk Bersedekah

1. Beli minyak wangi, tasbih, sejadah atau al-quran dan letakkan di masjid, surau atau musolla di pasaraya atau di R & R.
Pasti akan ada orang yang akan menggunakannya.
blogger templatesblogger widgets

Thursday, 4 September 2014

5 Peranan Utama Sabar Dalam Kehidupan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
بِسْمِ اللهِلرَّحِيْم 

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين و على آله وصحبه اجمعين. أما بعد:

Harini nak berkongsi satu lagi tazkirah pagi yang diberikan oleh Ustaz Muhaimin Shihabudin.


TAZKIRAH PAGI UNTUK MUHASABAH DIRI. 

5 PERANAN UTAMA SABAR DALAM KEHIDUPAN.

Sabar merupakan akhlak yang utama dalam kehidupan seorang Muslim, bakan kedudukan sabar dalam ajaran islam, ia meletakkan sabar sebagai kepala iman dan separuh dari iman dan memberi pahala yang berlipat ganda bagi hambanya yang bersabar. Firman Allah SWT:

أُولَٰئِكَ يُؤْتَوْنَ أَجْرَهُم مَّرَّتَيْنِ بِمَا صَبَرُوا وَيَدْرَءُونَ بِالْحَسَنَةِ السَّيِّئَةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ

Mereka itu akan beroleh pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka; dan juga kerana mereka menolak kejahatan dengan kebaikan, dan mereka menderma dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka. (Q.S. al-Qashash:54).

Kesabaran banyak mengajar manusia erti kehidupan yang sebenar. Kerana dengan kesabaran dapat membentuk manusia yang memiliki keperibadian yang lebih sempurna berbanding manusia yang tidak pernah di uji dengan kesabaran. 

blogger templatesblogger widgets

Tuesday, 2 September 2014

Testimoni Meal Shakes





Assalamualaikum. 

Saya doakan anda sentiasa berada dalam keadaan sihat.

Sebelum ni saya pernah bercerita tentang anak saya yang susah sangat nak makan. Boleh baca kat sini.
Alhamdulillah, sekarang dia dah tak macam dulu.

Bila sampai kat rumah jer mesti tanya, "ibu, masak apa malam ni? ".

Pernah sekali tu, saya kena goreng mihun sampai 2 kali. Penat sikit tapi happy sangat bila tengok anak dah suka makan.

Nak buat kuih pun rasa semangat sebab dah ada "tukang makan"...hihi.


blogger templatesblogger widgets

Monday, 25 August 2014

Warisan Stokin Koyak





Al-Kisah seorang kaya raya (millionaire), sedang sakit parah..menjelang ajal menjemput dikumpulkanlah anak-anak tercintanya...

Beliau berwasiat: Anak-anakku...jika ayah sudah dipanggil yang Maha Kuasa, ada permintaan ayah kepada kalian "tolong di pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin itu sudah koyak, ayah ingin pakai barang kesayangan semasa bekerja di ofis ayah dan minta kenangan stokin itu dipakai bila ayah dikubur nanti. 

Singkat cerita akhirnya sang Ayah meninggal dunia. 

Saat mengurus Jenazah dan saat mengkafani, anak2nya minta ke pak imam untuk memakaikan stokin yg koyak itu sesuai wasiat ayahnya. Akan tetapi pak imam menolaknya: "maaf secara syariat hanya 2 lembar kain putih saja yang di perbolehkan dipakaikan kepada mayat..". 

Terjadi diskusi panas antara anak2 yg ingin memakaikan stokin koyak dan pak imam yg juga ustaz yg melarangnya. Kerana tidak ada titik temu dipanggilah penasihat keluarga sekaligus peguam. 

Beliau menyampaikan: "sebelum meninggal bapak menitipkan surat wasiat, ayoh kita buka ber-sama2 siapa tahu ada petunjuk.." 

Maka dibukalah surat wasiat alm millionaire buat anak2nya yg di pesankan kepada peguam tersebut. 

Ini bunyinya: Anak-anakku pasti sekarang kalian sedang bingung, kerana dilarang memakaikan stokin koyak kepada mayat ayah...lihatlah anak2ku padahal harta ayah banyak, wang berlimpah, beberapa kereta mewah, tanah dan sawah di-mana2, rumah mewah banyak..tetapi tidak ada artinya ketika ayah sudah mati. 

Bahkan stokin koyak saja tidak boleh dibawa mati. Begitu tidak berartinya dunia, kecuali amal ibadah kita, sedekah kita yg ikhlas. 

Anak2ku inilah yg ingin ayah sampaikan agar kalian tidak tertipu dgn dunia yg sementara. 

Salam sayang dari Ayah yang ingin kalian menjadikan dunia sebagai jalan menuju Allah.... Semoga mengingatkan kita...

JANGAN BANGGA, JANGAN KITA BERLAGAK :
1. Jangan bangga berkulit putih kerana kulit terakhir kita - TANAH LIAT .
 2. Jangan bangga dengan rumah besar kerana rumah terakhir kita - KUBUR .
 3. Jangan bangga dengan baju mahal kerana baju terakhir kita - KAIN KAPAN.
4. Jangan bangga dengan kereta dan motor besar kerana kenderaan kita yang terakhir - KERANDA 
 5. Jangan bangga dengan minyak wangi berjenama kerana wangian terakhir kita - KAPUR BARUS 

blogger templatesblogger widgets

Saturday, 23 August 2014

Mencari Kebahagiaan Dalam Hidup




Tazkirah untuk muhasabah diri yang di sampaikan oleh Ustaz Sihabuddin Muhaemin.


10 Mutiara Kebahagiaan Manusia Dalam Hidup

Semua manusia menginginkan kebahagiaan hidup di dalam dunia ini, namun tidak semua manusia mendapatkannya. 10 Mutiara untuk mendapatkan kebahagiaan tersebut di antaranya:

1. Carilah Ilmu untuk menerangi jalan hidup kita.
Dengan Ilmu akan dapat menolong manusia dalam mengenal mana yang hak dan batil mana yang benar dan salah mana yang halal dan haram. Adam adalah manusia yang pertama yang di beri Ilmu setelah di ciptakan Allah.

وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلَائِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَٰؤُلَاءِ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ

Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman: "Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar". (QS. Al baqarah: 31).

2. Dekatkan diri dengan Al Quran.
Dengan al- Quran telah berhasil membawa manusia dari jalan kegelapan kepada terang benderang, dari kemunduran pada jalan kemajuan.

3. Jaga hubungan dengan Allah dengan zikrullah.
Orang yang cerdik adalah orang sentiasa berusaha untuk mendekatkan diri kepada Allah. Dengan mengingati Allah adalah jalan kita untuk mendekatkan diri kepada Nya.

4. Beribadah untuk menghambakan diri kepada Allah.
Dengan melaksanakan ibadah kita kepada Allah, makin kita lemah dan daif di sisi Nya. Serta makin rasa yang kita banyak kekurangan.

5. Jauhi Maksiat dan Cepat Bertaubat.
Tisak ada manusia di dunia ini yang tidak ada salah kerana manusia tempat bersalah. Akan tetapi manusia yang berdosa dan bersalah adalah manusia yang cepat insaf dan bertaubat dari kesalahan tersebut.

6. Perbaiki Hubungan antara sesama manusia (Ehsan).
Manusia adalah makhluk sosial, yang memerlukan otang lain dalam hidupnya. Oleh kerana itu untun mendapatkan kebahagiaan tsb, manusia perlu menjaga perhubungan sosial dalam hidupnya.

7. Serahkan Urusan Kita Hanya Kepada Allah (Tawakal).
Sehebat apapun otak kita, tenaga kita, kekayaan kita, pangkat jawatan kita. Pasti kita akan buntu menghadapi masalah tsb. Maka jalan menghadapi masalah yang kita hadapi adalah dwngan bertawakkal.

8. Tinggalkan benda yang Sia-Sia (Lagho).
Untuk meraih kebahagiaan hidup, perlu meninggalkan perkara yang tidak penting dalam hidup. Elakkan dari melakukan perkara lagho.

9. Mohon kepada Allah Kesihatan dan Keselamatan.
Untuk mendapatkan kesihatan dan keselamatan, perlu ada sedikit usaha. Minum ubat ketika kita sakit dan berdoa untuk mendapatkan keselamatan hidup

10. Perbanyakkan Amalan Sholeh.
Semua manusia tidak ada yang tahu, bila umurnya akan berakhir. Oleh kerana itu dalam masa yang tek lama kita menjalani kehidupan ini. Banyakkan amalan kebaikan.

Ya Allah jadimanlah kami Hamba Mu yang terbaik di sisi Mu. Bahagiakanlah hidup kami Ya Allah di dunia dan akhirat kelak. Jadikanlah kami sebagi hambaMu yang dapat memberi kebaikan kepada orang lain dalam hidup kami. Aamiiin

blogger templatesblogger widgets

Koleksi Kertas Soalan Percubaan UPSR Peringkat Negeri



Apa khabar? Saya doakan anda sentiasa berada di dalam lindungan Allah swt.

Anak Busy Ibu Kalut



Seperti yang anda sedia maklum, peperiksaan UPSR bakal berlangsung pada bulan September ini. Jika ditanya pada ibu ibu yang mempunyai anak yang bakal menjalani peperiksaan UPSR, mesti mereka sedang sibuk membuat persiapan. Ibarat macam nak pergi berperang pulak.

blogger templatesblogger widgets

Saturday, 16 August 2014

Kisah Ayah dan Tonik Ajaib




 



Ahamdulillah saya masih dipanjangkan umur dan masih sihat. Semoga anda juga sentiasa diberikan kesihatan dan berada di dalam rahmat Allah.

Kisah kami dan Ayah

Saya bersyukur sebab dikurniakan seorang ayah seperti ayah. Macam pelik bunyi dia erk tapi tu lah tak ada kata-kata yang boleh di gambarkan.


Entry kali ni, saya nak berkongsi tentang kisah kami dan ayah. Mungkin ia akan sentiasa mengingatkan kami adik-beradik pada pengorbanan ayah.


`Masa kami kecik dulu, macam-macam pekerjaan yang ayah lakukan demi mencari sesuap nasi untuk kami sekeluarga. 

Kalau tengok surat beranak kami, mesti pekerjaan ayah yang tertera kat situ berbeza-beza i.e tukang rumah, cuci tembaga dan sebagainya.

Teringat masa kecik dulu, kami akan tunggu ayah balik dari kerja sebab ayah mesti bawak balik roti inti kaya untuk kami  dan ayah juga akan belikan baju sejuk untuk anak-anak dia sebagai persediaan menghadapi musim tengkujuh. Tapi ikut giliran la. By the time nak sampai turn kita, kadang-kadang baju tu dah koyak...hihi. 

Maklumlah, adik-beradik kami ada 7 orang.    



Gambar kami sekeluarga ketika hari raya tahun 2014

blogger templatesblogger widgets

Sunday, 13 July 2014

Resepi Kuih Semperit Susu

Assalamualaikum. 

Pejam celik... pejam celik...dah lebih 10 hari kita berpuasa kan?

Ramai dah kot yang tengah buat persiapan raya tapi jangan lupa plak bulan Ramadhan ni bulan ibadat. Jangan asyik kejar dunia je kan? Hihi sekadar peringatan untuk diri-sendiri.

Hari raya kalau tak ada biskut raya mesti tak sah kan? Setiap kali nak buat kuih, mesti tanya balik pak cik google, resepi2 biskut raya ni. So, kali ni saya nak share kat sini resepi kuih semperit susu yang saya dah buat dan sedap. 


Gambar ehsan dari google

blogger templatesblogger widgets

Sukatan Kuih

Assalamualaikum.

Kadang-kadang leceh jugak bila resepi yang guna adunan gram kan? Mesti berebut ngan anak-anak nak guna penimbang.

So saya nak share kat sini sukatan bahan-bahan yang saya ambil dari sini.




blogger templatesblogger widgets

Friday, 11 July 2014

3 Hukum Orang Yang Batal Puasa

Assalamualaikum.

Tazkirah ni saya copy paste daripada group WhatsApp office. Semoga ilmu ini dapat bermanfaat pada anda semua juga.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين و على آله وصحبه اجمعين. أما بعد:

TAZKIRAH PAGI UNTUK MUHASABAH DIRI.
( Sabtu 12 Julai 2014 )

3 HUKUM ORANG YANG BATAL PUASA.

blogger templatesblogger widgets

Friday, 27 June 2014

Doa Yang Mudah dan Ringkas Untuk Anak-Anak.



Alhamdulillah, dengan dunia teknologi sekarang kita dapat berhubung dengan rakan-rakan lain dan sharing maklumat dengan lebih mudah dan cepat. Kita ada Whatsapp, telegram dan macam-macam lagi kan? 

Hari Khamis lepas, Kak Syida (ex-colleague) ada forward satu info yang saya rasa sangat bagus dan saya patut share dengan anda semua kat sini. Kadang-kadang benda yang senang untuk dipraktikkan tapi kita tak tahu bahawasanya benda tu sangat bagus untuk diri kita dan juga keluarga.













Doa Mudah Untuk Anak


Ok lah, jom kita baca apa yang sharing tu.


blogger templatesblogger widgets

Tuesday, 24 June 2014

Resepi Berbuka Puasa

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, malam tadi my best fren i.e k.zura forward message yang sangat bermanfaat ni.


Pada yang rajin masak tu mungkin boleh cuba resepi2 ni kot...hihi.




blogger templatesblogger widgets

Friday, 20 June 2014

Kedai Masakan Cina Muslim

Assalamualaikum

Kadang-kadang kita macam teringin nak makan masakan chinese yang 'pure' tapi macam was-was kan? So, entry kali ni nak share pasal satu kedai makan chinese muslim yang terletak Bandar Sri Permaisuri, Cheras. 

Kalau nak tahu lokasi dia, boleh click sini. Kedai ni berdekatan dengan Kedai Sup Meletup yang famous tu...hihi.

Kedai ni berdekatan dengan JPJ bandar Sri Permaisuri, sebelah Pangsapuri Penara dan mengadap Pangsapuri Cemara.
Banner kedai

blogger templatesblogger widgets

Tuesday, 17 June 2014

Restoran Sani Char Koay Teow best!!!!


Assamualaikum

Entry kali ni saya nak bercerita tentang antara tempat makan best di Bandar Sri Permaisuri, Cheras.

Sebenarnya haritu nak pergi kedai lain tapi tutup pulak kedai yang saya nak pergi tu. So, kitorang pusing-pusing la area situ then ternampak Restoran Sani Char Koay Teow ni.

Nampak macam ramai je orang kat kedai tu. Selalunya kalau orang ramai macam tu mesti lah sedap kan??


Pilihan tempat duduk

Ada 2 pilihan tempat duduk, sama ada nak duduk kat luar atau kat dalam kedai. 

Permandangan kat luar restoran

blogger templatesblogger widgets

Friday, 13 June 2014

Nukilan Sempena Hari Bapa

Assalamualaikum.

Semalam dapat message ni dari group whatsapp dan rasanya saya patut share kat sini.

Jom baca!


blogger templatesblogger widgets

Thursday, 12 June 2014

Tips Untuk Kulit Cantik dan Awet Muda



Assalamualaikum

Entry kali ni, saya nak share tips-tips untuk kulit cantik dan menawan.


Rasanya semua orang terutamanya wanita sangat obsess kepada kecantikan kan??

blogger templatesblogger widgets

Anak Tak Selera Makan..Macam Mana Nak buat ye??

Assalamualaikum.

Entry kali ni nak bercerita pasal anak-anak yang tak lalu makan, makan memilih dan sealiran dengannya lah.

Mesti ramai dikalangan ibu-ibu di luar sana yang alami masalah anak tak selera makan, makan memilih dan sebagainya. Kan???


Gambar Hiasan - macam ni la muka anak bila dipaksa makan

blogger templatesblogger widgets

Monday, 9 June 2014

Anak Tulis Huruf Terbalik???


Assalamualaikum.

Pernah tak nampak kanak-kanak tulis huruf terbalik? Selalu jugak tengok Aiman tulis huruf terbalik tapi macam tak kisah sangat sebab fikir kecik lagi. Normal kot.

Perasan tak nombor '5' tu terbalik



Yang ni plak, huruf  's' dan 'a' terbalik

blogger templatesblogger widgets

Thursday, 5 June 2014

Bakery and Confectionery 2014


Assalamualaikum 

Masa bulan May aritu berpeluang ke Malaysia Cake Show 2014 di VIVA Expo Hall. 

Lokasi VIVA

Kalau sesiapa yak tahu VIVA ni kat mana, anda boleh click kat sini.

Pandangan dalam VIVA dari tingkat 3

Poskad Malaysia Cake Show 2014

blogger templatesblogger widgets

Wednesday, 4 June 2014

OMG! Bestnya. Rugi Siapa Tak Join!!!



Assalamualaikum. 

Syukur alhamdulillah kerana Allah telah gerakkan hati saya untuk join seminar yang dianjurkan oleh empayar Maria Firdaus Millionare in Shaklee a.k.a empayar MFMS. 


Anak kecil saya - Mia

blogger templatesblogger widgets

Saturday, 31 May 2014

Air Terjun Sekayu Best ke???



Assalamualaikum.

Alhamdulillah di beri kesempatan dan kesihatan untuk buat "sharing" kat sini lagi.


Balik kampung...ooo balik kampung

Alhamdulillah, 3 minggu lepas berkesempatan balik kampung. 

Ermm kalau tak silap sempena cuti Thaipusam.

Selalunya kalau balik kampung, saya akan bawak anak-anak pergi mandi-manda kat pantai. Sama ada akan ke Pantai Batu Burok atau Pantai Pandak. 

Maklumlah, kat KL ni tak ada pantai. Yang ada hanyalah Pantai Dalam. Tu pun tak ada air..hihi. Gurau jer!


blogger templatesblogger widgets

Saturday, 3 May 2014

Dugaan Semasa Dalam Pantang

Assalamualaikum.

Anak adalah anugerah yang terindah dalam hidup.

Pengalaman semasa dalam pantang



Fasa kelahiran bayi ni sangat la menakjubkan, betul tak?

Ada orang di uji ketika mengandungkan bayi dan ada juga di uji selepas bayi itu lahir ke bumi Allah ini.

Sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik.

Saya dulu tak 'berkesempatan' untuk melahirkan anak secara normal. Setelah 10 jam berada di labour room, akhirnya saya akur yang saya terpaksa melahirkan anak secara cesarian.

Semasa dalam pantang, saya memang tak berani untuk ambik apa-apa set bersalin. Kata mak, " tak payah la nak makan apa-apa ubat lagi, ko tu operate. Mak takut luka operate tu terbukak balik"

blogger templatesblogger widgets

Produk shaklee ni halal ke????

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, Rakyat Malaysia sekarang ni sangat peka kepada soal halal haram.

Bila orang tengok produk-produk shaklee, mesti akan cakap. "Mana tanda halalnya? Tak Ada pun di botol ni"

Setiap orang mesti anak tengok bukti kan?

Baiklah kali ni saya nak buat satu entry khas mengenai sijil halal produk Shaklee. Mudah-mudahan, tak ada lagi perasaan ragu-ragu untuk memcuba produk ini.
blogger templatesblogger widgets

Friday, 2 May 2014

Saya Nak Sihat dengan Berat Yang Ideal!!!

Assalamualaikum,


Dalam tahun ni bila berjumpa ngan kawan-kawan ofis mesti diorang tegur.

"Ko ni dah berisi erk sekarang, senang hati kot"

"Eh, akak tengok badan ko makin berisi la. Masa dalam meeting pun nampak bulat je muka ko"

Dengan selambanya saya akan jawab,

"Aah kak, memang badan saya dah berisi"

Hakikatnya jauh di sudut hati ni, tersentap jugak sebenarnya.


blogger templatesblogger widgets

Monday, 14 April 2014

ESP BAGUS UNTUK IBU MENGANDUNG


Semoga kita semua akan senantiasa berada dalam rahmat Ilahi.

Baru2 ni, along bagitahu yang dia pregnant anak yang ke-4.



Al-hamdulillah. nampaknya kami akan menerima 2 orang anak saudara yang baru. Wahhhh makin meriah la rumah to'ki...hihi.

blogger templatesblogger widgets

JOM ELAK TULANG RAPUH DENGAN OSTEMATRIX




Saya doakan semua kawan2 sentiasa berada di dalam rahmat Ilahi dan sentiasa diberikan kesihatan yang baik, InsyaAllah.


Pernah tak nampak nenek tua jalan terbongkok2 dan cuba bayangkan jika anda pun akan melalui benda yang sama jika di takdirkan umur panjang. Mesti tak nak kan.
 
Ni la akibatnya bila kita tak ambil berat tentang kesihatan tulang. Mesti ramai kawan2 kat luar sana yang susah sangat nak minum susu kan. 
blogger templatesblogger widgets
 
Blogger Templates